BLOGJES

de Sint-Joep mert,

 

Sittard St. Rosa kapel

e kort Limburgs verhaolke

Nico stoeatj Ans aan. ‘V’r mótte zoea droet. Maak dich vaerdig.’
Om de daag neet noe al te verknoeaje teltj Ans ieës toet vief veurdet ‘t zaet: ‘Nach drie haltes, ich weit ‘t, ich gaon al jaore mit de bös nao Zitterd.’
Naeve ein inne bös nao Zitterd, nao de Sintjoepmert…
Op zich is dao nieks mis mit. Nico wirk neet mieër en daoróm haet d’r noe tied veur zón saort dinger. ’t Kump allein neet altied aeve good oet.
Zoea wie gistermiddig. Ciska waas gekómme veur ’n tas koffie. Ans haw Nico al gezag det hae gerös weg kós gaon. Det hae aan dae vrouwluujkal toch nieks aan zoe vinje. Mer hae woor blieve zitte, haw kóffie mit gedrónke.
Gezellig toch?
Neet dan?
Wiej Ciska euver de SintJoepmert begös, koom droet det Nico gaer mit wól.
‘Nach ein halte!’
Ans kiek opzie. Nico drejt zich de sjaal ómme nak. ’n Goje man, mer soms zit d’r zoea versjrikkelik inne waeg.
Gistermiddig waas ech neet leuk…
’t Meiste haw ’t zich geërgerdj wie d’r zag det het zich ummer get leet aansmere. Ciska hawwe Ans ‘ns aangekeke en gezag det hae zelf mer aaf mós wachte toet d’r truuk woor van de mert. ‘Idderein lieët zich get aansmere. Det is gewuuen zoea. Det huuertj zich zoea. Det is de lol d’r van.’
Nico, d’n eigenwieze, ging dao weer hel taegenin. ‘Det zal mich neet gebeure!’
Ans bleus lansaam zien aom oet. Same nao de SintJoep … ’n half oer te laat. Ciska is al dao. Det haetj de ieëste lap stóf al binne.
Idder jaor gaon ze biej dezelfde man e puueske in ’ne berg lappe sjómmele. En dan gaeve ze zich ongerein raod. Dao kinne ze gerös óngerhalf oer blieve zeuke mer es ’t speel dan ’n enj haet, höbbe ze waal allebei e paar sjoean lappe. Daonao is ’t tied veur ‘n tas kóffie.
Wie zal det gaon went Nico d’r biej is?
Op waeg nao de kóffie kiek Ans gaer ‘ns biej de oere, de tesse en de zónnebrille. Dao spich ‘t zich op. Dök höbbe ze allebei al ’n nuuj tes of ’ne zónnebril veurdet ze ech aan de koffie zitte. Mesjiens duitj Nico zich content es d’r zichzelf ‘ne zónnebril oet kintj zeuke…
Nao de koffie is ‘t tied loestere nao de verkuipers. Waat die zich droetkraome. Dae kaerel mit zien spekke, dae Hollènjer mit zien metser en dae Belsj mit zien poetsdeukskes… Det is pas lache! Dan köp se get es e saort entreegeldj.
Es de bös stop zaet Nico: ‘Gezellig, hè vrouw! Wo beginne v’r?’
‘Effe wachte,’ zaet Ans, ‘Ich mót Ciska belle.’
‘Ciska kómme v’r waal urges taenge. Kóm, gaef mich ‘ne erm, det v’r gaon.’
Versjrik kiek Ans Nico aan en dink, dit weurtj gaaroet neet gezellig. Es v’r hie mit doorgaon, zeen v’r morge gesjeie. ‘Sjat,’ zaet ‘t, ‘ich krieg inèns zón koppien, volges mich weer migraine. Ich pak mich de bös heives.’
‘Och… doe erm prie. Zal ich mit gaon?’
‘Nae nae, doe bös noe hie, kiek op die gemaak róndj. Mich kins se toch neet helpe.’
Inne bös heives stuurtj Ans Ciska e berichske det ’t dit jaor de SintJoep euversleit om gein ruzie mit Nico te kriege.
‘Waat is det noe jaomer,’ sjrief Ciska truuk, ‘D’r Piet haetj zich veur vandaag vrie gepak. Dae steit hie mit Nico nao sjroeverdrejjers te kieke. Ze höbbe allebei al e tientje inne hènj.’

de nieuwe jas

Het is gelukt. Eindelijk geslaagd voor een nieuwe herenjas.
We vonden hem in een winkel waar ook dertigers en veertigers voor outfit naar toe gaan. De nieuwe jas was melkchocoladebruin, met een héél klein beetje oranje.
Hij hield de jas op een armlengte voor zich. ‘Kan dat wel, dat oranje?’ vroeg hij.
‘Het oranje zit aan de binnenkant, schat!’
‘Oké dan, als jij denkt dat het kán.’
Opgelucht kochten we de jas. Terwijl hij hem aan de kapstok hing, vroeg hij: ‘M’n groene hoeft toch nog niet weg, zeker?’
‘We laten de groene nog even hangen,’ beloofde ik. Achteraf nogal roekeloos.
Sinds vier dagen hangt de nieuwe bruine dus aan onze kapstok. Naast de overjarige donkergroene die zo lekker zit, die zoveel handige zakken heeft en die précies de goede lengte heeft voor in de auto.
Wat was er eigenlijk mis met groen? Niets toch? Behalve dan dat de groene jas voor mij al enige jaren ‘in de verlenging’ zit. Voor een vleugje jeugd en joligheid heb ik er twee jaar geleden een sjaal bijgekocht. Tevergeefs trouwens. Hij liet hem in de trein liggen.
Gisteren ging hij met vrienden wandelen. Met in elke hand een jas vroeg hij: ‘Trek ik mijn nieuwe jas aan? Of de oude groene?’ De groene had de voorkeur, dat hoorde ik duidelijk.
‘Doe die nieuwe maar aan. Je vrienden zijn ook altijd vlot gekleed,’ was mijn antwoord.
’s Avonds kwam hij terug.
Hij was uitgegleden in de modder.
Vlak naast een weiland.
Met prikkeldraad.
‘Had ik maar…’
‘Ja, had je maar…’
‘Goed dat ik die groene nog heb.’
Zucht. ‘Ja.’

kindermeisje

Je gelooft het of niet, maar vannacht ben ik verzeild geraakt in een roman met als hoofdingrediënten: een kindermeisje, een rijke familie en een knappe man.

Ja, dat vraagt natuurlijk om een toelichting.
Je weet dat ik voor mijn werk als onderzoeker drie maanden op de Antillen zit? We wonen hier met het onderzoeksteam in een groot huis, dicht bij de zee. De zon schijnt hier altijd en het is altijd warm. Altijd zomer. Om zes uur gaat de zon onder, dus lange lichte zomeravonden heb je hier niet, dat is wel jammer. Even terrasje pikken is niet zo als bij ons. Je kunt natuurlijk wel een glas wijn drinken, maar…
O, ik spring weer van de hak op de tak.
Ik was over het huis aan het vertellen. We hebben elk een eigen kamer, keuken en tuin zijn gezamenlijk. Naast ons woont een Antilliaanse familie met twee kinderen, die ik wel eens voorlees, of met wie ik een spelletje speel. Koren op mijn molen, natuurlijk. Zodoende zijn de kinderen nogal op mij gesteld geraakt.
Ja, ik weet dat je dat niet wilt weten. Je wilt meer weten van die miljonair hè?
Nou goed, we werden met het team uitgenodigd om kennis met hem te komen maken: de rijkste man op het eiland. Blijkt dat hij een zwak en ziek dochtertje heeft.
Je wilt nog meer details? Vooruit dan.
Zijn huis ligt, uiteraard, ook aan de rand van de zee. Het is een groot huis met veel glas, een zwembad en een tuin waarin het gras groen is. Dat is bijzonder hier, want de rest van het eiland is dor en droog. De tuin wordt dus regelmatig besproeid. Over contrasten gesproken. Al was het wel heerlijk om weer eens met mijn blote voeten door zacht en sappig gras te lopen.
In de salon waar we ontvangen werden, zat het kind – een meisje van toch al een jaar of zes – nog in een kinderstoel. De voertaal was Engels en maar tegen ons werd soms Nederlands gesproken. Het meisje sprak ook wat Nederlands. Had ze geleerd van de vorige nanny, een Nederlandse, die haar voorgelezen had uit Pluk van de Petteflet. Weer koren op mijn molen. Ik maakte er een opmerking over en twee seconden daarna sta ik boektitels op te schrijven van goede Nederlandse kinderboeken. Hij, de heer des huizes, behandelde me met meer egards dan ik verdien, het voelde alsof ik Maxima was. Zo raar.
Nou enfin, het kind wilde spelen, wilde kleuren, wilde voorgelezen worden en spande zich zo in dat ze rondgedragen moest worden. Door mij dus. Per se door mij. Ik zag aan de mensen die daar waren dat ik de nieuwe nanny zou worden.
Toen kwam de vrouw des huizes binnen.
Punt.
Ja punt.

In de meeste gevallen zijn de Knappe Mannen uit een verhaal niet getrouwd. Die van vannacht dus wel.
Weer helemaal wakker, zag ik een ander – niet onbelangrijk – verschil naast me liggen: ik was óók getrouwd.

’n stommiteit van 34 euro

Om te beginne mót ich uch oetligke det ich al e paar jaor ’n waterfilterkan gebroek.Det is ’n kan van doorzichtige plestiek wo e saort trechter in zitj wo dan weer ’n filterpetroean in mót. Es ’t water door de filter is gewaes, weurtj det nag sjoonder en nag lekkerder. Es se de filterpetroeane iddere maondj vernuuts drink se gezóndj en lekker water en dan höbs se geine kalkaanslaag in diene waterkaoker.
Toet zoeawied is alles good.
Mer vurge waek zoog ich tösse de plestiek van de kan en de trechter e gans fien greun rendje. Waat waas det? Ich pakdje mich de laesbril en ’t vergroeatglaas. Ich haw ’t good gezeen, dao zoot e greun rendje wo ich mich van sjödde. Alge? Bah, waat smerig. Die kan waas bedoeldj veur sjoean water, neet veur greun greujsels.
Heit water, aafwasgerei drin, sjöddele, roebele, rammele, kaad water, oetspeule.
Nag ummer greun. Opnuuj. … mer ’t aafwaswater kós ’t greun rendje neet bereike.
Nondepie. Waat noe?
Gein kan? Of ’n nuuj kan? In idder geval neet dees smerige kan!
’n Nuuj kan mit 3 filterpetroeane kósde 34 euro, mer veur det geldj kreeg ich ze dan waal heim gebrach.
Twieë daag later woor ze dao. Compleet mit e breefke wo op stóng wie se ze inein mós zitte, wie de petroean drin mót, wie de dèksel drop mot en wie de trechter drin mót…
Verrek! Es dae trechter drin mót, kin dae trechter dus ouch droet… oet die nuuj kan.
En ouch oet die aaj kan.
Heit water.
Aafwasgerei.
Wég greun rendje.

En ja, wég 34 euro.

Billen

Met mijn kleindochter van bijna drie deed ik een boodschap, zij met haar poppenwagen en ik met haar zusje in de wandelwagen. Bij elke boom, steen en grasspriet bleef ze staan. Elke eend en elke gans werd bewonderd en bij elke hond-in-aantocht werd een omweg gemaakt. Het was heel gezellig.
Maar het schoot dus voor geen meter op en na een uur treuzelen raakte mijn geduld een beetje op. Om haar in een hogere versnelling te krijgen, liep ik een eindje voor haar uit.
‘Oma?’ hoorde ik achter me en de poppenwagen piepte iets sneller.
Mooi. De truc werkte blijkbaar. ‘Ja?’
‘Ik heb mooie billen.’
Verbaasd bleef ik staan en keek haar aan.
Ze knikte serieus naar me. ‘Jij hebt ook mooie billen. Laat ’ns zien?’
Lachend tilde ik mijn jas een beetje op. Daar was ze gelukkig tevreden mee.
Thuis vertelde ik het voorval aan mijn schoonzoon.
‘Ja,’ zei hij, ‘ze zei van mij ook dat ik een mooie buik had.’
Toen ik naar zijn buik keek, wist ik dat zij met ‘mooi’ iets anders bedoelde dan ik.

Etiket

Etiket

Ik viel voor een lichtblauw bloesje. Niet dat ik het echt nodig had, het was gewoon te leuk om te laten hangen. Het bedekte wat bedekt moest blijven, was strijkvrij, betaalbaar en perfect voor het feestje van volgende week.
Maar er was ook een nadeel: een langs vier zijden stevig vastgenaaid merketiket. Plus een maatetiket. Terwijl ik het bloesje binnenste buiten keerde, telde ik in de zijnaad nóg drie etiketten. Een lang wit geval wapperde me zijn wasadvies toe, een middellang etiket vertelde mij trots hoe modern het weefsel was en het korte etiketje deed me een reserveknoopje cadeau.
Het etiket op het borstzakje mocht blijven zitten, maar thuis, aan de keukentafel knipte ik het maatetiket er als eerste uit. Bij het merkje moest het tornmesje eraan te pas komen. Dat was bittere noodzaak vanwege een irritante haast onzichtbare plastic jeukdraad. Het kostte me tien minuten. Daarna was de zijnaad aan de beurt. Het uit de kluiten gewassen etiket was minstens tien centimeter lang, gemaakt van een vervelend plastic materiaal. Het zou me dag in dag uit in mijn zij blijven prikken. Zonder pardon ging de schaar erin.
Secuur knipte ik langs randen, naden en zomen, prutste aan achtergebleven restjes, verwijderde losse draadjes, repareerde een miniem schaarslippertje en eindelijk was mijn bloesje draagbaar.
Toch had ik tijdens het feestje last van prikkende jeuk in mijn linkerzij. Op het toilet controleerde ik mijn bloesje aan de binnenkant op etiketrestanten. Alles was netjes verwijderd.
Maar al die rode vlekken in mijn zij?
Toch maar een bezoekje aan de huisarts.
Het waren het niet de etiketten. Ten onrechte heb ik ze verdacht van jeukmakerij.
De diagnose was gordelroos, de volwassen versie van waterpokken.
Tja, dat jeukt natuurlijk óók.

Worry Geber

Worry Geber (in ’t Limburgs geschreven)

‘t Doerdje effe veurdet mien buurvrouw häöre nuje jas haw toegerits. Daodoor ging bie mich e lempke aan. ‘ ’Ne jas van Worry Geber?’ Det ze geine angere kós höbbe, wis ich beinao zeker, want ich waas vurge maondj ouch veur ’ne jas oet gewaes. En doe haw ich in ’n klasse-entoeraasj Worry Geber van kortbie mitgemaak.

De vloerbedaekking van de jassewinkel waas zach en tösse de rekke door golfdje aangepasdje meziek. Ein verkuipster mit greungevefdje naegel leet mich ’ne blawwe jas zeen. ‘Deze is noe veur de haelf. Worry Geber! Pas ’m mer ’ns aan. Det is ech e sjnepke.’
Worry Geber… dao wis ich allein mer van det ’t e duur kleijermerk woor.
De blawwe jas waas ’ne nette jas dus ich deej ’m aan.
De verkuipster lag mich de kraag plat en ouch al rook de ganse winkel väöls te väöl nao naomaakblome, de jas waas prima. Allein haw ich get meujte mit de rits.
‘Kom mer, dan help ich uch efkes.’
‘Laot mer, ich pak waal ’ne angere jas.’
Van de volgendje jas ging de rits onneet good toe.
‘Deep doorduje! Kiek, zoea.’ De verkuipster bukdje zich om ’t mich veur te doon. ’t Ergerdje mich det ze deej of ich oppe kleutersjoeal zoot. Ich weit bès waal wie ’n rits toe mót.
‘Ich weit neet of ich waal…’
‘Pas deze ’ns. Dit is ouch ’ne fijne jas.’
Wie mieër det zie vol heel, wie mieër det ich twiefeldje.
Naeve mich stóng ’n anger vrouw ’ne jas te passe wo de rits onneet good van toe ging. Ich loerde nao ’t etiket. Worry Geber! Zuusse waal!
Doe wis ich ’t zeker: Worry Geber zeen sjoean jes, mer dao zitte verdomp lestige ritse in.
Zónger jas ging ich de winkel oet.
Ich hoof geine Worry Geber …
… of ’t mót ’ne zeen mit knuip.

Foutje

Foutje

 

 

 

 

 

Vorige week verloor mijn oude MP3 speler (museumitem, ja) een klein grijs afdekknopje waardoor de data-in-en uitgang open kwam te liggen. Omdat ik ook het batterijcompartiment al sinds jaar en dag met plakband moet dichtplakken, vond ik het hoog tijd voor een nieuw apparaatje.
Misschien denk je, MP3 spelers zijn uit de mode, maar in de mijne zit een Belgische juffrouw die me na een griepje of een blessure weer helpt vijf kilometer aan een stuk te rennen. Voor mij onmisbaar dus.

Na een half uur zoeken in een grote elektronica- en witgoed winkel had ik een nieuwe gevonden. Meteen de volgende dag mijn renschoenen aan, oortjes in, spelertje aangezet en hopla de deur uit. Nee dus, de toetsjes werkten niet naar behoren. Terug naar de winkel en – omdat ik aan plakband geen gebrek heb – het apparaatje maar weer ingeleverd. Onderweg naar de kassa om het geld terug te krijgen zag ik een bak met goedkope toetsenborden. Op de doos stond everest, arabic en qwerty, op de bak stond 7 euro, maar 7 euro! Van mijn toetsenbord zijn de n en de e al tijden verdwenen, dus meteen meegenomen.

Ook moest ik nog even in de boekwinkel zijn. Daar kreeg ik een enorme schok, kick beter gezegd. Mijn boek, Tussen twee grenzen, lag op plek 1 van de top tien boeken. Foutje van het winkelpersoneel natuurlijk. Maar toch… ik had heel even het gevoel hoe het zou zijn als…
Thuis verwisselde ik meteen de toetsenborden, maar, haastige spoed is dus echt nooit goed, en arabic is inderdaad Arabisch. Morgen dus weer terug naar de elektronicawinkel.

Maar de boekwinkel sla ik over, want mijn boek lag daar zo mooi …

 

Nanowrimo

 

Nanowrimo

In de maand november doe ik weer mee aan de Nanowrimo.
Wat is dat, Nanowrimo?
Het staat voor National Novel Writing Month, een schrijfuitdaging die in Amerika in 1999 is begonnen. Het is de bedoeling in de loop van de maand november de complete eerste versie van een roman te schrijven. Je schrijft elke dag 1666 woorden en dan heb je op 30 november 50.000 woorden. Dat is de omvang van een (dunne) roman.Elke dag zoveel woorden schrijven is best pittig. Vooral als je op dag 1 nog geen flauw idee hebt, waar je verhaal over gaat. Maar dat is ook het leuke eraan; de uitdaging met niets te beginnen. Je schrijft in hoog tempo van het ene idee naar het andere. Omdat je zoveel woorden ‘moet’ schrijven is je fantasie extra hard aan het werk en negeer je dat ingebouwde kritische stemmetje dat zegt dat je bagger aan het schrijven bent. Soms is het inderdaad bagger, maar soms zijn het ook pareltjes die je anders niet gevonden zou hebben.
Voor mij is dit de vijfde keer dat ik meedoe. Drie keer heb ik de eindstreep gehaald en van die drie hebben twee romans de uitgever gehaald. Weliswaar na de nodige herschrijfsessies, maar toch een mooi resultaat.
Nog wat meer cijfers. Tot nu toe heb ik op die manier meer dan 200.000 woorden geschreven, waarvan nog minder dan de helft in de tweede versie overeind blijft. Maar dat is niet erg. Zo ontwikkel ik ideeën, verzin verhaallijnen en bouw leesbare zinnen. Die hopelijk zullen leiden tot een nieuwe roman.

Woorden in de wind

Woorden in de wind

Vanmorgen heb ik een ballon met een brief opgelaten. Vroeger deden we dat onder toeziend oog van de zuster van de zesde klas, nu was ik in gezelschap van de mensen die mee hadden geschreven aan de nieuwe Gedichtenroute van de gemeente Schinnen.

Na enkele toespraakjes in Gasterie de Bokkereyer kregen we een ballon met een brief aan een touwtje. De brief was van de gemeente Schinnen en daarin werd de vinder uitgenodigd om onze mooie gemeente te bezoeken.

Ik liep naar buiten. Mijn ballon wilde meteen omhoog. Hij trok het touwtje strak. Maar we moesten nog even wachten op de fotograaf en intussen dacht ik aan hoe eervol het was dat mijn gedicht in de brief van de gemeente was opgenomen. Ik dacht ook aan de woorden van Tibetaanse gebedsvlaggetjes die met de wind over de wereld reizen.
Toen de foto’s klaar waren, telde de wethouder af en lieten we allemaal tegelijk de touwtjes los. Het was mooi om te zien hoe de ballonnen in de blauwe lucht verdwenen.

Plotseling kwam bij mij het gevoel dat ik als kind kreeg, weer naar boven. Hoe vurig ik toen hoopte dat mijn ballon gevonden zou worden; hoe benieuwd ik was naar die onbekende vinder en naar die onbekende plek… en hoe blij ik zou zijn met een antwoord.
Nog nooit heb ik een antwoord ontvangen.

Dus lieve mensen, zie je een ballon in het veld liggen, in een boom hangen of in het water drijven, kijk dan of het mijn woorden zijn die de wind daar neer heeft gelegd.
Want ik blijf hopen op antwoord.