Tussen twee grenzen

is in juli 2013 uitgegeven door Uitgeverij Westfriesland. Het verhaal speelt zich af in de Selfkant, een Nederlands-Duitse grensstreek in de buurt van Sittard die van 23 april 1949 tot en met 31 juli 1963 bij Nederland hoorde. In 2013 was het 50 jaar geleden dat dit gebied weer Duits werd!

Het is lastig om aan te geven in welk genre deze roman past. Het is een van-alles-wat-roman: zowel historisch, als Limburgs, als familie en zelfs spannend. Helaas is de gewone papieren versie uitverkocht maar er is wel nog een digitale en een grote letter versie beschikbaar.

Vlak voordat de tweede wereldoorlog uitbreekt, is een Nederlandse grenswachter getuige van een meedogenloze Duitse actie; een actie waarvan de gevolgen twee generaties later nog niet zijn uitgewerkt.

Reacties & recensies

Boekhandelaar Wim Krings geeft vier sterren: Het is een echte streekroman die zich afspeelt in de omgeving van Sittard. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland. Het verhaal speelt zich niet alleen af in het heden maar ook in de oorlogsjaren. Het gaat over gewone mensen die door grenzen worden gescheiden maar elkaar ondanks die grenzen toch weten te vinden.

Marleen, Ik heb je boek weer in een ruk uitgelezen. Knap hoe je de verhaallijnen bij elkaar krijgt en verleden met heden afwisselt. En dan zoveel personages. En spannend. Knap gedaan! LS

Recensie Biblion: voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vindt er aan de Nederlands-Duitse grens bij Sittard een schietincident plaats, dat van invloed zal zijn op twee generaties van de familie Meulemans en het Duitse gezin Beckers. Jakob M. was destijds grenswachter en getuige van een brute moord op een Nederlandse arts door een Duitse grenswacht. Later heeft hij onder druk moeten getuigen dat het een ongeluk was. Jakob is voor de rest van zijn leven anti-Duits gebleven en heeft nooit meer een voet over de grens gezet. Zijn zoon Rudi wordt vrachtwagenchauffeur voor Europa. Hij rijdt honderden kilometers om, omdat hij zijn vader beloofd heeft geen voet in Duitsland te zullen zetten. Dan is er nog dochter Willemijn, ze is lerares, wordt verliefd op een Duitser, maar daar heeft haar vader grote moeite mee. Christelijke familieroman over het leven in de grensregio, over vergeving, trouw en loyaliteit. Met positieve, goed uitgewerkte karakters. Op 1 augustus 2013 was het precies vijftig jaar geleden dat in dit gebied de laatste grenscorrectie plaatsvond. Normale druk….Met positieve, goed uitgewerkte karakters.

Gisteravond jouw boek uitgelezen. Echt een lekker lees boek. Wat mij beviel was telkens die flash back naar het verleden en dan weer naar het heden. Waardoor er een mooie draad door het boek loopt.

Ger Houben, L1 moest aan Emile Zola denken… Mooi compliment tijdens het radiointerview met Ger Houben over voor Radio L1 in juli 2013

Zo ziet de Grote Letter versie er uit.