KINDER- en JEUGDBOEKEN

Elk met haar eigen boek

Een dier voor Roos

Met kleurentekeningen van Paul Wolfs en uitgegeven door Uitgeverij Eigenzinnig, 28 pagina’s, harde kaft, 14,95

Het verhaal gaat over de zusjes Roos en Lynn die een huisdier mogen uitzoeken als ze gaan verhuizen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, want ze willen allebei een ander dier. Wordt het een hond? Een geit? Of misschien een giraf?

 

Lees hier wat  Mieke Schepens op haar boekenlog Graag Gelezen zegt over Een dier voor Roos. Ze gaf 5 sterren.

Recensies op Bol.com

Ook de Biblion-recensie was positief : Roos gaat over een tijdje verhuizen, maar dat vindt ze niet leuk. Mama heeft een verrassing: de tuin van het nieuwe huis is heel groot, dus Roos mag een dier uitzoeken voor in de tuin. Dat wordt moeilijk! Samen met haar zusje Lynn gaat ze een dier zoeken. Ze zien een poes, maar die komt niet, de duif vliegt weg, de geit stinkt, een giraf is te hoog… welk dier gaat het worden? Op de kinderboerderij weten ze het opeens: twee schattige konijntjes. Het verhaal leest vlot en is prima geschikt om voor te lezen. De opmaak is vrij eenvoudig, de tekstpagina’s zijn weinig uitnodigend. Wel bevat elk hoofdstuk een grote, felgekleurde illustratie van het betreffende dier. Het verhaal sluit goed aan bij de emoties en de denkwereld van jonge kinderen. De schrijfster heeft woordgrapjes en humor in de tekst gestopt, die kinderen direct zullen herkennen. Vanaf ca. 4 jaar. (J.W. Hakvoort)

Noortje is jarig

Noortje is jarig: is een vrolijk verhaal voor peuters en kleuters met gekleurde illustraties van door Cindy van Schendel. Het boek heeft 36 bladzijden en een harde kaft.Waar het over gaat: Noortje wacht op de taart voor haar verjaardag. Maar de bakker valt in slaap…

Uit de Biblionrecensie: 
Eenvoudig voorleesverhaal voor jonge kinderen.
Het taalgebruik is modern en niet moeilijk, het verhaal is goed te volgen.
Voorlezen vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

Enkele reacties:
– Complimenten voor het boek “Noortje”. Heb het in een adem gelezen. Leuk om voor te lezen. ME.
– Hoe je van zoiets eenvoudigs toch weer een grappig verhaal weet te maken. Knap. AB
– Vooral die herkenbare dingen vond ik leuk. LW

mijn abc

omslag abcMijn abc : is een aanwijs- en alfabetboek voor jonge kinderen, met per letter een grappige tekening van een begrip uit het dagelijkse leven, gemaakt door Cindy van Schendel. Daarbij het Nederlandse, Limburgse en Engelse woord.
Het boek heeft een harde kaft, is vierkant van formaat, 21 x 21 cm, 32 bladzijden en is volledig in kleur.
Oorspronkelijk was dit bedoeld als cadeautje voor de eerste verjaardag van mijn tweede kleindochter, maar gaandeweg groeide het idee uit tot een heus boek waar ik erg trots op ben. Het is (bij mij) te koop voor 12,50.

de rode jas

rode_jas_voorkantVoor de eerste verjaardag van mijn kleindochter Sara maakten Cindy van Schendel en ik dit mooie prentenboek. Het maken van een prentenboek is een vak apart. Op basis van mijn tekst maakte Cindy de illustraties. Bovendien verzon ze er allerlei grappige details bij. Daarna ging mijn tekst weer op de schop. Vervolgens maakte Tineke Lemmens een vormgegeven proef en gaf ons wat tips, waarmee we weer aan de slag gingen. We zijn blij met hoe het uiteindelijk geworden is. Het gaat over een schaapje dat voor de eerste keer geschoren wordt.

 Bram, zoon van een soldaat

omslag-bram-zoon-soldaat-web-1-717x1024

In april 2014 is dit boek in de Troef-reeks bij Uitgeverij Van Tricht verschenen. Het is een Makkelijk Lezen boek voor jongens (en meisjes) van 13 jaar en ouder.
Voor mij is dit een heel speciaal boek. Niet alleen omdat ik van dichtbij meemaakte hoe spannend en angstig het is als iemand van je familie zo’n gevaarlijk werk doet, maar ook omdat Tineke Lemmens  er zo’n perfect passende omslag en tekeningen bij maakte. Vanaf 2015 ook als e-book te lenen/lezen http://www.bibliotheek.nl/content/landelijk/bnl/nl/catalogus/titel.390733865.html

Waar het over gaat: Bram is een jongen van veertien; zijn broer Stijn, is twaalf. Ze doen aan freerunning. (klik hier voor het youtubefilmpje over Bram & freerunning) Hun vader is in het leger. Vooral Bram heeft het daar moeilijk mee. Vindt zijn vader hem wel stoer genoeg? En komt zijn vader wel weer veilig en gezond terug van zijn missie in Afghanistan? Bram maakt zich zorgen: zal zijn vader net zo vreemd worden als de buurman van Jan?

Uit de Biblionrecensie : Deel uit de ‘Troef-reeks’, geschreven voor lezers met een achterstand in de Nederlandse taal, zoals dove en anderstalige jongeren. De eenvoudige en korte zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel en zijn gemakkelijk leesbaar. De tekst is hieraan aangepast (kortere zinnen, duidelijke, ruime bladspiegel, goed afgeronde, niet al te lange hoofdstukken). De thematiek komt voldoende uit de verf en de personages komen geloofwaardig over.

Hoe leuk om Bram in de editie van 6 november 2017 van BKMilitaire boeken tegen te komen. Het is nog steeds een boek waar ik trots op ben. 

Recensie Jos Rosenboom, schrijfdocent : Wat ik knap vind aan dit boek, is de manier waarop je het verhaal vertelt. In korte, duidelijke zinnen en met humor zet je zo de sfeer neer van een gezin met een vader die militair is. Je beschrijft freerunning alsof je het zelf ook gedaan hebt. Je weet waar je over schrijft en dat niet alleen, je maakt iemand die daar nooit van gehoord heeft, nieuwsgierig en je laat heel duidelijk zien wat het is en dat het niet zonder gevaar is. Wat de vader van de jongens in het groot doet, doet zijn oudste zoon Bram in feite in het klein. Mooi hoe je zo’n voorbeeldvader gestalte geeft in de zonen. Vriendschap, liefde, er zijn voor elkaar, op elkaar kunnen vertrouwen, maar ook lef tonen, al die thema’s draagt het boek. De taal is volledig, maar zodanig gebruikt dat elke lezer, zonder hindernissen die het lezen ophouden, kan genieten. Zeg maar, freereading.

 Een youtubefilmpje over Bram & freerunning

Waar rook is, is vuur

waarrookiscover

Waar rook is, is vuur, speelt op het Antilliaanse eilandje Sint Eustatius, dat sinds 10-10-2010 een Nederlandse gemeente is. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Borre educatief in de serie Gestreepte boekjes en is bedoeld voor jongens en meisjes van groep 8. Ineke Goes maakte de omslag en de tekeningen. (herdruk in 2017)

Waar het over gaat: Amber heeft geen zin om zes weken grote vakantie op een tropisch eiland door te brengen. Maar van haar ouders moet ze toch mee en als er dan op Sint Eustatius onverwachte dingen gebeuren …

Uitgeverij Borre Educatief:  een enquête onder achtste groepers naar hun favoriete Gestreepte Boekje werd ook jouw verhaal ‘Waar rook is, is vuur’ genoemd. Als je bedenkt dat bijna alle groep 8 abonnees al meerdere jaren abonnee waren en iedere maand twee boeken ontvingen, kun je je voorstellen dat ze uit een groot aantal titels konden kiezen. Moet dus leuk zijn om te horen dat jouw boek gekozen werd.

Mijn vader zit vast

In Zicht_Mijnvaderzitvast_omslag

Mijn vader zit vast, is een van mijn twee boeken in de InZicht reeks, een serie boeken voor jongens en meisjes van 10 tot 13 jaar uitgegeven door Ninoboeken SWP Amsterdam. Liset van Laer maakte de tekeningen en de omslag. Naast het verhaal van 124 bladzijden zit er achter in het boek een extra gedeelte voor wie meer wil weten over in de gevangenis zitten. Ik schreef dit boek omdat ik me bij een krantenbericht over een gevangenissen afvroeg hoe het eigenlijk met kinderen van gevangenen gaat. Daarvoor mocht ik onder meer een gevangenis van binnen bekijken.

Waar het over gaat: Wanneer Linna’s vader in de gevangenis terechtkomt, moet Linna met haar moeder en haar broertje naar een flat in de stad verhuizen. Behalve het dorp mist ze ook haar vriendin Bo en natuurlijk haar vader. Linna ziet er vreselijk tegenop om bj haar vader in de gevangenis op bezoek te gaan. Dat hij vast zit, wil ze voor iedereen geheim houden. Maar dat valt niet mee, vooral niet tegenover Winston, een leuke jongen uit haar nieuwe klas.

Enkele reacties : 

– een mooi verteld verhaal waarin op een leuke manier begrip gekweekt wordt voor een kind in zo’n situatie. (P. W., boekenrecensent)
-Ik heb het boek al langer uit maar ben vergeten te mailen. Dan hier de uitslag! Het was super leuk! (H. 9 jaar)
– Als ‘deskundige van binnen’ moet ik erkennen dat je mij hebt laten kennismaken met een andere wereld van binnen, die van het kind van een gedetineerde vader. De inkijk is ontroerend en confronteert mij met de reikwijdte van een detentie waar ik al managend normaal niet bij stilsta. Dank hiervoor. Natuurlijk zijn de beste beoordelaars de kinderen die het boek gaan lezen en ik hoop dat velen dit zullen doen. (T.M. gevangenisdirecteur) 

Recensie Tijdschrift voor welzijnswerk, nr. 309, juli 2010

Biertje Casper?

omslag biertje casper

Biertje, Casper? verscheen in januari 2009 bij Ninoboeken SWP Amsterdam in de serie InZicht. Het is bedoeld voor jongens en meisjes van 10-13 jaar. Omslag en tekeningen zijn gemaakt door Hiky Helmantel. Naast het verhaal van 94 bladzijden zit er achter in het boek een extra gedeelte met tips, weetjes en adressen over alcohol. Omdat dingen soms anders zijn dat ze lijken, schreef ik dit boek.

Waar het over gaat: Het verhaal begint op het moment waarop Casper, een dertienjarige jongen, een doos met jonge hondjes vindt. Hoe graag hij ze ook wil houden, het mag niet. Dan leert Casper twee stoere jongens kennen.

Enkele reacties: Ik vond het een pluspunt dat de karakters niet zwart-wit waren. Daarentegen vond ik de lengte van de zinnen wat aan de korte kant. De kinderen uit de doelgroep van dit boek kunnen best langere zinnen aan. Het woordgebruik in dit boek is van deze tijd, maar niet zo dat het snel zal verouderen. (A.P. basisschoolleerkracht)

Ik heb het boek met bijzondere interesse gelezen. Het verhaal rond Casper lijkt me boeiend voor kinderen vanaf 9/10 jr met een AVI-9 niveau. Leuke verteltrant, waaronder een prima zinsopbouw en woordgebruik. Een goede verhaalontwikkeling en er blijft ruimte voor eigen fantasie. Prima is ook de goede informatie, de infosites en de telefoonnummers. (T.S. (oud)-basisschooldirecteur)

Prima boek, goede spanningsboog, geloofwaardige ontwikkeling van de hoofdpersoon, ja, het is een heel mooi boek waar je trots op mag zijn! (N. van Kaathoven, kinderboekenschrijfster)

S., van Simon

omslag simon

S., van Simon, is uitgegeven in 2010 door de Belgische uitgeverij Averbode. Het is nummer 3269  (nr. 20 van schooljaar 2009-2010) van de boekenserie Vlaamse Filmpjes; een serie leesboekje voor jongens en meisjes van 10-12 jaar.

Waar het over gaat: Peter schrijft dagboekbrieven aan zijn denkbeeldige vriend Simon. Zijn brieven gaan over school, over hoe hij daar gepest wordt, maar ook over tekenen en over Anna die hem helpt een einde te maken aan de pesterijen.

KINDERVERHALEN

Iets geks, kinderverhaal in de bundel: Aan tafel, Kinderkijkers 2009.

... De verhalen zijn met fantasie en originaliteit geschreven, maar ook met veel gevoel voor de realiteit en de manier van denken van kinderen…  (NBD Biblion)

 

 

 

 

Daar hebben we Nederlands voor geleerd, kinderverhaal, nominatie verhalenwedstrijd Troepiaal 2010.

De kwaliteit van de  inzendingen was hoog. We konden ons gewoonweg niet beperken tot vijf nominaties. Daarom hebben we nu zes schrijvers genomineerd voor de hoofdprijs. Wij zijn blij dat iedere genomineerde een masterclass krijgt, hier zit veel talent waar de jeugd in het Nederlandse taalgebied kennis mee moet maken. (Jury Troepiaal)