LIMBURGS

Als geboren en getogen Limburgse schrijf ik verhalen en gedichten in mijn dialect. Ik ben lid van de dialectvereniging Veldeke en van de Sjrieverskrink, maar anderszins ben ik ook actief op het gebied van de Limburgse taal.

Kinderverhaaltjesboek

In november 2020 kwam er een Limburgs verhaaltjesboek op de markt. En niet zomaar een. Want omdat het Limburgs een boel plaatselijke varianten kent, zijn er een aantal kinderverhalen in diverse dialectvarianten ‘hertaald.’ Er staat een verhaaltje van mij in het Montforts geschreven over Libbe Labbe.

blogjes

Tussen mijn blogjes zit er zo nu en dan eentje in het Limburgs.

Verhalen in het Limburgs:

Tössetied

In 2012 won ik de Veldeke Literatuurprijs, iets waar ik nog steeds erg blij mee ben. Het verhaal is opgenomen in het Veldeke Limburg Jaarboek 2013.

Anne F

In 2015 was ik een van de zes winnaars van het Verhaolekonkoer, opvolger van de Literatuurprijs, met het verhaal Anne F.  Als prijs kregen we van Benny Lindelauf een (zeer inspirerende) masterclass en goede feedback

Platbook is een serie boeken met proza en poezië van Limburgse auteurs, uiteraard in het Limburgs, uitgegeven door Uitgeverij TIC, te Maastricht.)

Nao ‘t zuje
Lizelot

Toos en Henk,

Aerpelekop

Lieëre loestere

Twelfdoezedj stappe

Bon Camino

Libbe Labbe Laok

Kesetied

Veerkentige balkebrie

Wovur zus fitsrenne

zijn verhalen of columns die te lezen in diverse  Platbook deeltjes.

Bezeikdje kraom, Wadelincourt, Kinjerwage

staan in het jubileumboekje dat in 2017 bij het 25-jarig bestaan van de Schrijverskring Limburg werden uitgegeven.

Euver eine witte bloes en ein paar maeter gaele ziej, De Spaanse vèsser.

zijn twee verhalen uit Rouksinjale, de lustrumbundel uit 2009 van de Sjrieverskrink Zittert-Gelaen e. o.

Gedichten over/in het Limburgs:

in diverse Platbookuitgaves

In Veldgewas, een project waarbij je enkele keren per week gratis een gedicht in je mailbox krijgt. Op www.veldeke.net zijn de gedichten na te lezen. Er zijn ook enkele gedichten van mij in opgenomen. In jaargang 10, nummer 589/2 het Limburgse kerstverhaal, Nu sijt wellecome

 

in Lèste wäörd, een boek met teksten in ’t Limburgs voor begrafenissen en crematies,

in het 50e jaarboek Heemkundevereniging van de Roerstreek. 2018 (p.151)

gedichtenroute Schinnen 2017

Andere activiteiten m.b.t. het Limburgs:

Romans die zich in Limburg afspelen

Dat ik Limburgse wortels heb, komt vaak in mijn Nederlandse boeken en verhalen naar voren. bijvoorbeeld in Tussen twee grenzen, uit 2013 maar zeker ook Zwarte ogen, groene ogen dat in september 2016 verscheen.

(Limburgs) prentenboek

Voor een kleinkind maakten Cindy van Schendel en ik een drietalig prentenwoordenboek: Mijn abc met woorden in het Nederlands, het Engels en het Limburgs.

Jurylid declamatie

5 jaar was ik jurylid bij de Veldeke declamatie wedstrijd. Op de derde zaterdag van mei wordt traditiegetrouw de provinciale eindronde van de Veldeke declamatie wedstrijd gehouden. Daarbij declameren kinderen uit de groepen 3 t/m 8 de in het Limburgs geschreven gedichten. Het is elk jaar weer volop genieten van al het talent dat in onze provincie rondloopt. (www.veldeke.net)

Van euver de Iessel

Op bladzijde 17, 18 en 19 van het literaire tijdschrift Van euver de Iessel staat een ’tweetalig’ interview met mij. Een leuk Limburgs-Overijssels experiment.

Van over de Iessel – april 2013