LIMBURGS

 

Als geboren en getogen Limburgse schrijf ik verhalen en gedichten in mijn dialect. En ook anderszins ben ik actief op het gebied van de Limburgse taal.

Tussen mijn blogjes zit er zo nu en dan eentje in het Limburgs. Speciaal daarbij is het blogje over Plat kalle en Hollans sjrieve, ook te lezen op de website van dialectverening Veldeke. (www.veldeke.net)

Verhalen in het Limburgs

in 2012 won ik de Veldeke Literatuurprijs, iets waar ik nog steeds erg blij mee ben. Het verhaal (Tössetied) is opgenomen in het Veldeke Limburg Jaarboek 2013.

literatuurprijs - kopieklein

In 2015 was ik een van de zes winnaars van het Verhaolekonkoer, opvolger van de Literatuurprijs, met het verhaal Anne F.  Als prijs kregen we van Benny Lindelauf een (zeer inspirerende) masterclass en goede feedback. Jammer genoeg konden we die feedback niet meer verzilveren in onze verhalen: de drukproef van het katern van het Veldeke Jaarboek 2016 was al definitief.

Platbook: Andere verhalen in het Limburgs zijn te lezen in de hieronder genoemde Platbook deeltjes (d.i. een serie boeken met proza en poezië van Limburgse auteurs, uiteraard in het Limburgs, uitgegeven door Uitgeverij TIC, te Maastricht.)

20. Mijn bijdrage aan Platbook 20 bestond uit een gedicht waar ik geen goede titel voor kon bedenken en dat staat dus nu in het Platbook met de titel Geine titel.

19. Water en vuur: spele mit water en vuur, gedich
Toos en Henk, water en vuur, column

18. Dinkend aan Limburg: Waar mich aan de zeel geit, gedich
16. Mode: Aerpelekop, jongessjoon, e kledje en ‘ne Adamo-jas, column
15. Lieëre: Lieëre loestere, verhaal
12. Twelf: Twelfdoezendj stappe, verhaal
10. Mien paradies: Bon Camino, verhaal
9.   Van veursjtad bès achterlandj: Libbe Labbe Laok, verhaal
8.   Floriade: Kesetied, verhaal
6.   Moereratsj: Veerkentjige balkebrie en ronje kroeboet, verhaal
4.   Fitsrenne: Woveur zjus fitsrenne, verhaal

Rouksinjale:

is een lustrumbundel uit 2009 met teksten geschreven door de leden van de Sjrieverskrink Zittert-Gelaen e. o. In dit boek staan twee verhalen van mij: Euver eine witte bloes en ein paar maeter gaele ziej en De Spaanse vèsser.

Sjrieverskrink Limburg

Bij het 25-jarig bestaan van de Schrijverskring Limburg werden ook een aantal teksten van de leden gebundeld. Van mij drie columns en een gedicht.

Gedichten in het Limburgs

Lèste wäörd
is een boek met teksten in ’t Limburgs voor begrafenissen en crematies, (met twee van mijn gedichtjes)

Veldgewas
is een project waarbij je enkele keren per week gratis een gedicht in je mailbox krijgt. Op www.veldeke.net zijn de gedichten na te lezen. Er zijn ook enkele gedichten van mij in opgenomen.

Platbook
nummer 3, Thema Gebaorte en doead: Druime, weggegange, gedichten

Romans die zich in Limburg afspelen

Dat ik Limburgse wortels heb, komt vaak in mijn Nederlandse boeken en verhalen naar voren. bijvoorbeeld in Tussen twee grenzen, uit 2013 maar zeker ook Zwarte ogen, groene ogen dat in september 2016 verscheen.

(Limburgs) prentenboek

Voor een kleinkind maakten Cindy van Schendel en ik een drietalig aanwijswoordenboek: Mijn abc met woorden in het Nederlands, het Engels en het Limburgs.

Jaarboek HVR 2018

Ik mocht een gedicht schrijven voor het 50e jaarboek van de Heemkundevereniging van de Roerstreek. Het staat op pagina 151 en gaat over de Heerlijkheid Montfort.

Andere activiteiten m.b.t. het Limburgs

Op 12 juni 2018 deed ik mee aan het Groot Limburgs Dictee, ik heb niet gewonnen maar was wel tamelijk tevreden dat mijn foutenaantal onder het gemiddelde was gebleven. Bovendien was het een leuke avond.

  • lid van de dialectvereniging Veldeke,
  • lid van de Veldeke Sjrieverskrènk,
  • In 2003 zijn er spellingregels gekomen voor het Limburgs. Daar heb ik een cursus in gevolgd.
  • 5 jaar jurylid bij de Veldeke declamatie wedstrijd. Op de derde zaterdag van mei wordt traditiegetrouw de provinciale eindronde van de Veldeke declamatie wedstrijd gehouden. Daarbij declameren kinderen uit de groepen 3 t/m 8 de in het Limburgs geschreven gedichten, waarmee ze de finale bereikt hebben en ik mag daarbij in de jury zitten. Het is elk jaar weer volop genieten van al het talent dat in onze provincie rondloopt. (www.veldeke.net)
SONY DSC
Jury 2016 Foto: Sef Driessen

Van euver de Iessel

Op bladzijde 17, 18 en 19 van het literaire tijdschrift Van euver de Iessel staat een ‘tweetalig’ interview met mij. Een leuk Limburgs-Overijssels experiment.

Van over de Iessel – april 2013

Geef een reactie