LIMBURGS

Dat ik Limburgse wortels heb, komt vaak in mijn Nederlandse boeken en verhalen naar voren. Bijvoorbeeld in Tussen twee grenzen, uit 2013 maar zeker ook Zwarte ogen, groene ogen dat in september 2016 verscheen.

Als geboren en getogen Limburgse schrijf ik natuurlijk ook verhalen en gedichten in mijn dialect. Ik ben lid van de dialectvereniging Veldeke en van de Sjrieverskrink, maar anderszins ben ik ook actief op het gebied van de Limburgse taal. Tussen de blogjes op mijn website zit er zo nu en dan eentje in het Limburgs.

Verhalen in het Limburgs

Tössetied

In 2012 won ik de Veldeke Literatuurprijs, iets waar ik nog steeds erg blij mee ben. Het verhaal, Tössetied, is opgenomen in het Veldeke Limburg Jaarboek 2013.

Anne F

In 2015 was ik een van de zes winnaars van het Verhaolekonkoer, opvolger van de Literatuurprijs, met het verhaal Anne F.  Als prijs kregen we van Benny Lindelauf een (zeer inspirerende) masterclass en goede feedback

Nu sijt wellecome, Kerstverhaal (in Veldgewas) nummer 589/2 van Jaargang 10 mijn Limburgse kerstverhaal.

Kinderverhaaltjesbundel

Libbe Labbe

In november 2020 kwam er een Limburgs verhaaltjesboek Verhäölkes in ós Limburgs plat op de markt. En niet zomaar een. Want omdat het Limburgs een boel plaatselijke varianten kent, zijn er een aantal kinderverhalen in diverse dialectvarianten ‘hertaald.’ Er staat een verhaaltje van mij in het Montforts met als titel: Libbe Labbe.

Mijn abc (Limburgs) prentenboek

Voor een kleinkind maakten Cindy van Schendel en ik een drietalig prentenwoordenboek: Mijn abc met woorden in het Nederlands, het Engels en het Limburgs.

Platbook

Platbook is een serie boeken met proza en poezië van Limburgse auteurs, uiteraard in het Limburgs, uitgegeven door Uitgeverij TIC, te Maastricht.) Helaas is deze serie na nummer 25 gestopt.

Aerpelekop

Lieëre loestere

Twelfdoezendj stappe

Bon Camino

Libbe Labbe Laok

Kesetied

Veerkentige balkebrie

Wovur zjus fitsrenne

zijn enkele van mijn teksten die in diverse  Platbook bundels te lezen zijn..

In het jubileumboekje dat in 2017 bij het 25-jarig bestaan van de Sjrieverskrink Limburg werd uitgegeven staan:

Kinjerwage

Wadelincourt

Bezeikdje kraam

In Rouksinjale, de lustrumbundel van de Sjrieverskrink Zittert-Gelaen e.o. staan:

Euver eine witte bloes en ein paar maeter gaele zie

De Spaanse vèsser

Gedichten en andere teksten in het Limburgs:

In Veldgewas, een project waarbij je jaren lang enkele keren per week gratis een (Limburgs) gedicht in je mailbox kreeg. Op www.veldeke.net zijn de gedichten na te lezen. Er zijn ook enkele gedichten van mij in opgenomen en in

De HVR,
Heemkundevereniging Roerstreek,
geeft elk jaar een mooi verzorgd Jaarboek uit met een
gevarieerde inhoud met af en toe iets van mij.
Jaarboek 50, (p.151) Heerlijkheid Montfort, gedicht
Jaarboek 53, (p. 100-102) Antonius en zien kepelke, verhaal
Jaarboek 54 (p. 65 Iezere Rien, gedicht

gedichtenroute Schinnen 2017

In de (vroegere) gemeente Schinnen, nu Beekdaelen staan op diverse plaatsen palen met gedichten van plaatselijke dichters. Daar zijn er ook enkel van mij bij.

En dan nog:

 Lèste wäörd, is een boek met teksten in ’t Limburgs voor begrafenissen en crematies, met twee gedichtjes van mij.

Jurylid declamatie

5 jaar was ik jurylid bij de Veldeke declamatie wedstrijd. Op de derde zaterdag van mei wordt traditiegetrouw de provinciale eindronde van de Veldeke declamatie wedstrijd gehouden. Daarbij declameren kinderen uit de groepen 3 t/m 8 de in het Limburgs geschreven gedichten. Het is elk jaar weer volop genieten van al het talent dat in onze provincie rondloopt. (www.veldeke.net)

Van euver de Iessel

Op bladzijde 17, 18 en 19 van het literaire tijdschrift Van euver de Iessel staat een ’tweetalig’ interview met mij. Een leuk Limburgs-Overijssels experiment.

Van over de Iessel – april 2013