Wintervlinder

De eerste versie van dit verhaal dateert uit de nanowrimo (schrijfmaand) van november 2012. Voordat het verhaal zijn huidige vorm kreeg, ging het nog acht keer op de schop. Tijdens een van die herschrijvingen kreeg de plot een andere wending, de hoofdpersoon een ander karakter en een andere naam. Ook van de feedback van een paar goede proeflezers is het verhaal behoorlijk opgeknapt. De definitieve titel diende zich pas bij de zesde versie aan, maar paste toen ook perfect bij het verhaal. (n.b. Het vrouwtje van de Kleine Wintervlinder (Operophtera brumata) heeft in de natuur geen echte vleugels. Ze moet het doen met vleugelstompjes waar ze niet mee kan vliegen.)

Een nare ervaring met een dronkelap luidt voor Maja een periode met veel veranderingen in.

Korte inhoud:  Maja, de hoofdpersoon uit Wintervlinder, werkt in de ontbijtzaal van een hotel. Als ze iets bijzonder vervelends meemaakt, gaat ze daar weg. Gelukkig vindt ze snel een nieuwe baan in een tuincentrum. Het werken met bloemen en planten bevalt haar goed, maar jammer genoeg pakt het toch anders uit dan ze verwacht. Een bijkomend probleem is de relatie met haar vriend Giel, die heel andere idee├źn voor toekomst blijkt te hebben dan zijzelf. Als dan ook nog de hechte band met zus Isolde onder druk komt te staan, is Maja blij een tijdlang op een kasteel in Frankrijk te kunnen wonen. Maar ook dat lost haar problemen niet echt op.

Reacties & recensies

Recensie Diane Kooistra op Hebban

Hallo Marleen… Vandaag eindelijk je boek Wintervlinder van de bieb kunnen halen na een paar weken wachten ..had het boek gereserveerd vandaar…  Helaas ik heb het boek alweer uit gelezen..wat een prachtig boek weer..nu maar weer wachten op je volgende boek…  Fijn weekend

Nu ook Wintervlinder van Marleen Schmitz gelezen. Wat een leuk verhaal, als je eenmaal aan het lezen bent wil je het in een keer uit lezen. Heel mooi, een echte aanrader. Andere boeken van Marleen zijn trouwens ook heel leuk en echte aanraders. Nu staan ze in de boekenkast te pronken.

Recensie Marjet Maks op Hebban

ik realiseer me dat hoe meer je schrijft, des te meer ik lees.

nog mijn complimenten voor het boek. Je moet gewoon doorlezen. Op naar de volgende vlinder.

Recensie Jose Vriens op Hebban

Recensie Biblion

De aanranding die Maja (25) onderweg naar haar werk overkomt, is de aanleiding voor een hele serie veranderingen in haar leven. Haar vaste baan in een hotel zegt ze op, om via een baantje in een tuincentrum door te reizen naar Noord-Frankrijk, waar ze voor een aantal maanden een kasteel gaat beheren. Haar vriend Giel gaat mee, maar na verloop van tijd trekt hij zijn eigen plan. Isolde, de zus van Maja, krijgt de ene miskraam na de andere en lijdt daaronder. Ze laat de gedachte uit haar mond vallen dat Maja wel draagmoeder zou kunnen zijn. Dat idee laat de beide zussen niet meer los. Een makkelijk te lezen familieroman waarin de relatie tussen twee zussen een grote rol speelt. Opvallend is de extreem slechte communicatie in allerlei relaties; de hoofdpersonen blinken niet uit in psychologisch inzicht. Het abrupte einde doet onbevredigend aan. Derde roman van de auteur, die voorheen ook kinderboeken schreef. www.marleenschmitz.nl. Normale druk.

Heb ook net Wintervlinder uit. Inderdaad erg mooi boek. Al zou ik Giel toch wel de deur uitschoppen, vrees ik. Arme Maja.

Recensie Saskia Schouten

Recensie Nathalie Vercammen op Hebban

Wintervlinder is er ook als Grote Letter Boek