Voor de eerste keer

Vandaag heb ik voor de eerste keer een klachtenformulier ‘geluidsoverlast vliegverkeer’ ingevuld. 

Het was 06.35 uur en ik lag nog zo’n beetje te doezelen toen ik het vliegtuig van ver aan hoorde komen. Dit was het soort vliegtuig dat zo’n akelig zwaar donderend geluid maakt dat aan oorlog doet denken. Ook nu weer zwol het geluid aan, het werd zwaarder en dreigender en kwam steeds dichterbij. Maar op het moment dat het normaal afzwakt, werd het nóg luider, zodat ik instinctief onder mijn dekbed dook.  

 

Nu is het echt niet de eerste keer dat er een vliegtuig over ons dak scheert. Boven ons hoofd krioelt het van de vliegtuigen. Het is er echt angstwekkend druk.

Ik ken het geluid van de Awacs vliegtuigen die in Geilenkirchen – net over de grens bij Brunssum – gestationeerd zijn. Die zie en hoor ik vaker overkomen dan me lief is. (Wij wonen dichtbij de kerk en de kerktoren schijnt voor hun een mooi richtpunt te zijn).

Maar vanmorgen was het geen Awacs. Het geluid van de Awacs-vliegtuigen is hoger en het zwelt langzamer aan, hoewel een gesprek dan ook onmogelijk is. 

Was het een vrachtvliegtuig van Maastricht Airport, “met vluchtschema’s zoveel mogelijk geconcentreerd buiten de randen van de nacht”?

Was het misschien de toeristencharter naar Spanje die om 06.00 uur vanuit Luik vertrekt?

Of zijn het onze oosterburen in Niederrhein? Of Düsseldorf?

Het was vandaag mijn eerste klacht. Tot nu toe heb ik de instanties bergen werk bespaard. Maar als ik weer eens rond 02.00 uur in de nacht wordt opgeschrikt of om 06.35 uur trillend in mijn bed lig, zullen ze weer van mij horen. Wie stuurt zijn vliegtuigen midden in de nacht de lucht in?

Gelukkig (?) geldt het klachtenformulier voor Maastricht Airport ook voor Luik Bierset, Niederrhein en Geilenkirchen. 

Liever had ik minder keus gehad.

Dit bericht is geplaatst in van alles wat. Bookmark de permalink.