ROMANS

HET GOUDEN LINT

EEN VERRE VRIEND

Mijn zevende roman werd in april 2019 uitgeven bij Zomer en Keuning. Hoofdpersonage is Rita, een jonge vrouw die bevriend is met militair Rutger.  Als hij naar Afghanistan wordt uitgezonden, dienen de problemen zich aan.

Korte samenvatting: Studente Rita heeft een relatie met jeugdvriend Rutger, een militair die wordt uitgezonden naar Afghanistan. Daar ziet ze behoorlijk tegenop. Daarnaast probeert ze meer te weten te komen over haar vader die ze amper gekend heeft. Het leven wordt nog ingewikkelder voor haar als haar vriend beschadigd terugkeert van zijn uitzending en de relatie verbreekt. Maar Rita geeft het niet zomaar op.

Waarom dit thema? Ik heb de ervaringen van enkele jonge mensen uit familie- en vriendenkring van dichtbij meegemaakt. Hun wel en wee hield (en houdt) mij bezig. De impact van een uitzending is veel groter is cq duurt veel langer dan ik aannam. Daarnaast heb ik ook contact gehad met een aantal mensen die professioneel met nazorg te maken hebben. Opgeteld voor mij reden genoeg een boek rond dit thema te schrijven. Lees meer hier

LATE LENTE

In Late lente, (oktober 2018) speelt Liesbeth, de vijftigjarige vrouw van een rozenkweker, de hoofdrol.

ZWARTE OGEN, GROENE OGEN 

Zwarte ogen, groene ogen is een vlot geschreven verhaal dat in de jaren ’50-’60 tegen de achtergrond van de Limburgse mijnindustrie speelt.

Over het verhaal

Sjra Rutten is het vijfde kind in een boerengezin onder de rook van de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Hij weet als jonge jongen al dat hij nooit ofte nimmer steenkool wil gaan delven. Wanneer hij in 1946 terugkomt van een voetbaltraining, kruist zijn leven voor de eerste keer dat van Annette Bartels, bij een ongeval met ontploffend oorlogstuig. Sjra redt Annette, de dochter van een deftige bovenmeester. De hooghartige manier waarop haar vader Sjra vervolgens bejegent, schiet hem in het verkeerde keelgat. Maar gek genoeg wordt daarmee bij Sjra ook de ambitie geboren om zélf een persoon van stand te worden.

lees hier meer over Zwarte ogen, groene ogen

ZAND EN ZILVER

Schmitz_Zand en zilver

is een boek met een sportief tintje.

Het verhaal gaat over Monica, een uitstekende tennispeelster die al jaren haar uiterste best doet om het profcircuit te bereiken. Ze maakt kennis met Niels, een fanatieke hardloper. En dan is er nog Sandy, die zandsculpturen maakt…

Ook dit boek is uitgegeven door Zomer en Keuning. (juni 2015). Het allereerste idee voor dit verhaal kreeg ik rond Kerstmis 2013 in een grot met zandsculpturen in Valkenburg. Peter Meurders  (van Mergelrijk) voorzag me van de nodige informatie zodat ik met Sandy, de mannelijke hoofdpersoon, aan de slag kon. In maart 2014, tijdens de schrijfmarathon, kwam stukje bij beetje de tweede hoofdpersoon uit de verf. Ik kon voor Monica’s passies een beetje van mijn eigen ervaring met tennis en hardlopen gebruiken.

Lees hier meer over Zand en Zilver 

WINTERVLINDER

 mijn derde roman, is in november 2014 bij Zomer en Keuning verschenen. (ook als E-book)

Korte inhoud:  Maja, de hoofdpersoon uit Wintervlinder, werkt in de ontbijtzaal van een hotel. Als ze iets bijzonder vervelends meemaakt, gaat ze daar weg. Gelukkig vindt ze snel een nieuwe baan in een tuincentrum. Het werken met bloemen en planten bevalt haar goed, maar jammer genoeg pakt het toch anders uit dan ze verwacht. Een bijkomend probleem is de relatie met haar vriend Giel, die heel andere ideeën voor toekomst blijkt te hebben dan zijzelf. Als dan ook nog de hechte band met zus Isolde onder druk komt te staan, is Maja blij een tijdlang op een kasteel in Frankrijk te kunnen wonen. Maar ook dat lost haar problemen niet echt op.

De eerste versie van dit verhaal dateert uit de nanowrimo (schrijfmaand) van november 2012. Voordat het verhaal zijn huidige vorm kreeg, ging het nog acht keer op de schop. Tijdens een van die herschrijvingen kreeg de plot een andere wending, de hoofdpersoon een ander karakter en een andere naam. Ook van de feedback van een paar goede proeflezers is het verhaal behoorlijk opgeknapt. De definitieve titel diende zich pas bij de zesde versie aan, maar paste toen ook perfect bij het verhaal. (n.b. Het vrouwtje van de Kleine Wintervlinder (Operophtera brumata) heeft in de natuur geen echte vleugels. Ze moet het doen met vleugelstompjes waar ze niet mee kan vliegen.)

Op de website van Zomer en Keuning staat het eerste hoofdstuk gratis online http://www.zomerenkeuning.nl/boek/wintervlinder

Lees hier meer over Wintervlinder

TUSSEN TWEE GRENZEN 

TussenTweeGrenzenCMYK

is in juli 2013 uitgegeven door Uitgeverij Westfriesland. Het verhaal speelt zich af in de Selfkant, een Nederlands-Duitse grensstreek in de buurt van Sittard die van 23 april 1949 tot en met 31 juli 1963 bij Nederland hoorde. Op 31 juli 2013 was het precies 50 jaar geleden dat dit gebied weer Duits werd! Het is lastig om aan te geven in welk genre deze roman past. Het is een van-alles-wat-roman: zowel historisch, als Limburgs, als familie en zelfs spannend. Naast de gewone papieren versie is er ook een digitale en een grote letter versie beschikbaar.

KORTE INHOUD Vlak voordat de tweede wereldoorlog uitbreekt, is een Nederlandse grenswachter getuige van een meedogenloze Duitse actie; een actie waarvan de gevolgen twee generaties later nog niet zijn uitgewerkt.  

lees hier meer over Tussen twee grenzen

 
TWEE ZUSSEN DRIE LEVENS

is mijn eerste familieroman! Het boek verscheen in januari 2013 bij Uitgeverij Kok. (ook als e-book en Grote Letter boek beschibaar)   omslagtweezussenklein

KORTE INHOUD Vera, de oudste van een gezin met vier kinderen, heeft een heel bijzondere band met Daisy, de jongste van het gezin. Hoe bijzonder die band is, wordt duidelijk als Daisy op schoolreis gaat naar Parijs. Het verhaal speelt zich deels in Zuid-Limburg en deels in Parijs af.

BOEKTRAILER

Om de sfeer van het boek weer te geven, maakte Stijn van Benthem een videofilmpje, dat te zien is via youtube. Kopieer en plak daarvoor onderstaande link in je adresbalk: Http://www.youtube.com/watch?v=vxHCVuSdh6w

lees hier meer over Twee zussen, drie levens