Zwarte ogen, groene ogen

 

Korte inhoud:

Sjra Rutten is het vijfde kind in een boerengezin onder de rook van de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Hij weet als jonge jongen al dat hij nooit ofte nimmer steenkool wil gaan delven. Wanneer hij in 1946 terugkomt van een voetbaltraining, kruist zijn leven voor de eerste keer dat van Annette Bartels, bij een ongeval met ontploffend oorlogstuig. Sjra redt Annette, de dochter van een deftige bovenmeester. De hooghartige manier waarop haar vader Sjra vervolgens bejegent, schiet hem in het verkeerde keelgat. Maar gek genoeg wordt daarmee bij Sjra ook de ambitie geboren om zélf een persoon van stand te worden.

Op de website van uitgeverij Zomer en Keuning kun je het eerste hoofdstuk  van Zwarte ogen groene ogen gratis lezen.

Vanaf december 2017 is ook de Grote Letter Versie van Zwarte ogen, groene ogen beschikbaar.

Reacties en recensies:

Boekenblog Graag Gelezen geeft 4***

NBD Biblion recensie

Recensie (op Hebban) door Marjet Maks 

Dagblad De Limburger recensie: Een streekroman van het betere soort’ 

Het zondagse ontbijtprogramma van OR6, de televisiezender van Roerdalen wordt gepresenteerd door Agnes Stijnen.  Ik was nogal zenuwachtig, omdat ik niet wist wat me te wachten stond. Wat ik wel zeker wist, was dat voorbereiden geen zin heeft, omdat Agnes altijd dingen vraagt die je niet verwacht.Interview: Sjpek mit eier, OR6, 9 oktober 2016 https://vimeo.com/187538921 Achteraf was ik wel tevreden.

Recensie Libelle leest, Boekenfans en Hebban, door Mieke Wijnants

img_5551

FOTO: Mijn leesclub bespreekt mijn boek ‘Zwarte ogen, groene ogen

Voor de boekensite www.leestafel.info schreef Trenke Riksten een recensie van Zwarte ogen groene ogen. Na het lezen van deze heel uitgebreide recensie weet je precies waar je aan toe bent met mijn nieuwe boek. Wil je je liever helemaal laten verrassen door het verhaal, dan kun je de recensie beter achteraf lezen. Trenke bedankt voor je mooie recensie!

CvB: Ja hoor, helemaal in de roos, Marleen.

EvdR: Alweer een schitterend boek Marleen Schmitz. In een keer uitgelezen. Heel herkenbaar, precies zoals het allemaal gebeurde in die tijd. Jammer dat het uit is. Goed geschreven Marleen. Op naar het volgende.

JZ: Heel herkenbaar,  dat  het jammer is dat het boek uit is, was en is een heel mooi boek, komt er nog een vervolg op Marleen, soort nieuwsgierig hoe het verder gaat.

YS: Mooi tijdsbeeld in een goed verhaal.

TS: Heb je boek werkelijk ouderwets “verslonden”. Soms door de tijd gedwongen om te stoppen. Maar verlangend naar het verhaal zo snel mogelijk weer verder. Dat zegt genoeg. Dank je voor dit mooie boek. Heb het al bij diverse mensen aangeprezen. En je weet: met het verhaal aan het einde van dit boek zijn wij opgegroeid. Zo herkenbaar. Dank je en Chapeau. 

LP: Het is heel spannend, maar het gaat toch over heel gewone dingen, die we zelf allemaal hebben meegemaakt.

TE: Ik waande me terug in de tijd, die ik zelf ook nog, als mijnwerkersdochter, beleefd heb. Knap gedaan.

BA: Het was echt heel mooi, in 1 adem uitgelezen. 

JS: Verhaal blijft boeien waardoor je wilt blijven lezen. Op een manier geschreven waardoor je een goed beeld krijgt van die tijd.