Het hart heeft een eigen stem

Evelien is optometrist, maar ze werkt ook enkele dagen in de schoenenwinkel van haar ouders. In haar vrije tijd leest ze boeken voor. Wanneer de bijna blinde Lex toevallig een van haar boeken in handen krijgt, wordt hij verliefd op haar heldere frisse stem en probeert met haar in contact te komen. Als dat lukt lijkt er geen vuiltje aan de lucht, want het klikt meteen. Maar dan komen de problemen uit Eveliens verleden om de hoek kijken.

Zomer en Keuning, mei 2022

Uit de recensie van Mieke Schepens’ Graag Gelezen:

Mijn leeservaring: Dit romantisch en intrigerend verhaal over onder andere Evelien en Lex, is geschreven in niet te lange hoofdstukken en wordt per hoofdstuk verteld met een ander personage in de hoofdrol. Door de korte zinnen en de realistische dialogen leest het boek heel prettig.

De hoofdpersonen worden in de eerste hoofdstukken al voorgesteld aan de lezers. De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal steekt geloofwaardig in elkaar. Moeilijkheden uit Eveliens verleden komen om de hoek kijken wanneer Lex en zijzelf steeds nader tot elkaar komen.

Biblionrecensie:

Een romantisch verhaal over het volgen van je hart, en hoe moeilijk dat kan zijn als je wordt achtervolgd door één verkeerde beslissing uit het verleden. Lex is op zijn zevende bijna volledig blind geworden na een auto-ongeluk. Nu hij tweeëntwintig is, woont hij voor het eerst op zichzelf. In zijn vrije tijd luistert hij graag naar luisterboeken. De stem van voorlezer Evelien raakt hem enorm en hij zoekt contact met haar. Het klikt meteen, maar er komen wel moeilijkheden uit Eveliens verleden om de hoek kijken. Kunnen Lex en Evelien elkaar vinden, of maakt de liefde niet alleen blind, maar ook doof? ‘Het hart heeft een eigen stem’ is in een zachtaardige, zeer toegankelijke stijl geschreven en zal een breed lezerspubliek aanspreken. Marleen Schmitz (1952) is een Nederlandse auteur. Eerder verschenen van haar onder andere ‘Geen weg terug’ en ‘Het gouden lint’. 

Leuk artikel in De Beekdaeler

Recensie Marjet Maks : (ook te lezen op Hebban en Goodreads)

De laatste roman van Marleen Schmitz is wederom geen teleurstelling als je houdt van dit genre. Marleen Schmitz schrijft geen spannende thrillers of zware literaire romans. Ze is op haar best met familieverhalen over gewoon aardige, gezond denkende mensen.

Dit keer gaat het over Evelien en Lex. Evelien is optometrist en werkt in een optiek en ze springt bij in de schoenenwinkel van haar ouders. Sinds kort leest ze als vrijwilliger romans voor, luisterboeken zijn immers steeds meer in zwang. Ze is er goed in en heeft een mooie stem. Dat vindt Lex tenminste. Lex is bijna 23 en zeer slechtziend. Hij woont sinds kort zelfstandig, hij wil de zorgende vleugels van zijn moeder ontvluchten, al kan hij niet goed zonder haar. Lex is intelligent en werkt in de IT. Hij probeert zo gewoon mogelijk met zijn handicap om te gaan. Zolang zijn omgeving dat ook doet, kan hij prima met zijn slechtziendheid leven, vooral als hij ook een blindengeleidehond zou hebben, wat hem nog onafhankelijker van zijn moeder maakt,

Als Lex luistert naar een boek dat Evelien voorleest, raakt hij in de ban van haar stem en zoekt contact met haar. Na enige aarzeling gaat Evelien in op zijn mailtjes en er ontluikt een vriendschap die al snel overgaat in liefde. Met een paar subplotjes, gedoe met de ex van Evelien; haar baas in de optiek die met pensioen gaat; het verhaal van Olga, een andere voorlezer, blijft het verhaal aan de veilige kant en houdt Marleen Schmitz de focus vooral op Lex en Evelien.

Lex krijgt zijn hond, Londa. De lezer krijgt mee hoe het in zijn werk gaat met het trainen van blindengeleidehonden, maar ook hoe het leven is voor slechtzienden en hun omgeving, waarmee de schrijfster zonder het te benoemen, inspeelt op het vooroordeel rond mensen met een visuele handicap.

Een van de redenen dat je ‘Het hart heeft een eigen stem’ met een tevreden gevoel leest en ook een beetje familie wordt van Lex en Evelien.

Interview Bieós:

Op 29 juni 2022 mocht ik weer te gast zijn bij omroep BieÓs. Een prettig gesprek dat bijna een half uur duurde. Hier de link voor wie de moed heeft het interview terug te luisteren. Het is het tweede uur van Forum 29 juni en het begint op ongeveer twee-derde.

https://www.bieos-omroep.nl/forum-op-woensdag-terugluisteren