In het Romanmagazine 2020 van Zomer & Keuning staat mijn nieuwste boek als volgt aangekondigd.

Marleen Schmitz koos voor haar nieuwe roman als uitgangspunt een boeiende vraag: wat gebeurt er als je van de ene dag op de andere steenrijk bent. Dat het leven er niet plotsklaps veel makkelijker van wordt werkt ze in Het gouden lint overtuigend uit.

isbn 9789020537130

Het is weer een fijn boek geworden, vind ik. Ik hoop dat iedereen dat ook zal vinden. Het boek is op 21 februari 2020 in de Romanserie verschenen.

Kortom een fijne roman. (Biblion recensie)

Marije is 25 jaar en werkt in het restaurant van haar vriend. Maar hun relatie loopt op de klippen en ze verliest ook meteen haar baan. Ze heeft het moeilijk een nieuwe baan te vinden en de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dan blijkt het geluk toch aan haar kant te staan wanneer ze een mooie geldprijs wint. Maar maakt geld ook echt gelukkig? Marleen Schmitz (1952) schreef al meerdere romans, waaronder ‘Een verre vriend’ en ‘Late lente’. Het verhaal toont verschillende aspecten van het winnen van een groot bedrag. Zoals hoe mensen plots alles van je willen en verwachten. Maar ook dat geld niet elk probleem kan oplossen. Schmitz is erin geslaagd een geloofwaardig verhaal te brengen, waarin iedereen zich wel kan herkennen en dat je doet nadenken over hoe je eigen omgeving zou reageren. Verder is de verhaallijn boeiend doorheen het boek. De liefde, vriendschap, jaloezie en afgunst komen helder tot uiting. De schrijfstijl is eenvoudig en het verhaal leest vlot. Kortom een fijne roman. E.Y.

Voor bibliotheek De Domijnen in Sittard en de Romanserie van (mijn) uitgeverij Zomer en Keuning maakte ik een filmpje over Het gouden lint

Het Gouden Lint is weer eens een echt goede (Nederlandse) chicklit, zegt Anne-Sofie de Lange op Chicklit

Marleen Schmitz heeft met dit boek alle elementen te pakken van een lekkere nonchalante pageturner

Marije is 25 en alles in haar leven gaat op dit moment compleet mis. Ze heeft ruzie met haar (ex)vriend Benno, verliest haar baan en ze weet niet hoe ze deze maand haar rekeningen moet betalen. Dan staat ineens miljoenenjacht voor de deur en wint ze een gigantisch geld bedrag.

Marije heeft geen idee wat ze met het grote bedrag moet doen, maar ze gaat er vanuit dat de meeste van haar problemen nu zijn opgelost. Alleen merkt ze al snel dat mensen haar anders bekijken en dingen van haar willen of verwachten. Ze probeert er zo goed mogelijk mee om te gaan, alleen staat dan haar boze ex voor de deur die een deel van het geld bedrag opeist. Marije vlucht weg van alle heisa en gaat naar een huisje op het platte land.

In Het Gouden Lint worden positieve ontwikkelingen steeds afgewisseld met dramatische events in het leven van Marije. Door de vlotte schrijfstijl van Marleen leest het boek lekker weg en gaat het niet snel vervelen.

Vervolgens gaat Marije met de geldprijs haar droom om een eigen restaurant te beginnen proberen waar te maken. Dit loopt helaas niet zo soepel als ze had verwacht, doordat de tussenpersoon haar het restaurant van haar ex vriend probeert te verkopen. Zo zie je maar dat geld niet altijd alles makkelijk maakt.

Je verwacht naar mate Het Gouden Lint vordert dat alles beter zal worden, maar dat blijft telkens maar de vraag.  Een goede chicklit bevat natuurlijk een heftige romance. Zo komt er onverwachts een andere gast, die het huisje ook had gehuurd op de boerderij. Marije weet niet wat ze van deze nieuwe gast moet vinden, maar al snel beginnen de kriebels voor deze man te komen. Door meerdere misverstanden kun je niet inschatten of ze daadwerkelijk haar gevoel achterna gaat.

Je komt er tijdens het lezen van dit boek vooral achter dat het winnen van een grote geldprijs niet zomaar al je problemen oplost. Doordat in het boek steeds alles nét niet goed uitpakt blijft het boek interessant en blijf je doorlezen. Ik zou Het Gouden Lint lekker meenemen op vakantie of lezen in de tuin. Geniet tijdens het lezen vooral van de heerlijke (romantische) dramatiek in dit boek.

Recensie: Het Gouden Lint – Marleen Schmitz

mijzelf en mijn boek gespot op de regionale tv

goed gelukt, zegt HL

HL: Hoi Marleen, ik heb je boek in een keer uitgelezen. Met bewondering hoe je weer een nieuw gegeven tot een mooi verhaal weet neer te zetten. Maar ook je natuurbeschrijvingen en wat je over fotografie weet laten zien dat je je erin hebt verdiept. Als ik nu reclame van de postcodeloterij langs zie komen vraag ik me af of de mensen met hun vette cheque zo blij zullen blijven!! Het is je goed gelukt om weer te geven hoe die prijs het leven van Marije weet te ontwrichten.

een leuk stukje in het blaadje van onze gemeente

Uit het leven gegrepen, zegt Marjet Maks in haar recensie:

Het gouden lint’ is de achtste roman van Marleen Schmitz die onlangs bij Z & K uitkwam en ook dit verhaal staat weer als een huis. Marleen heeft een prettige, vlotte schrijfstijl, haar verhalen gaan over gewone mensen, in wie haar lezers zich makkelijk kunnen herkennen. De conflicten en problemen die haar personages moeten oplossen of waar ze mee moeten leren leven, zijn niet hoogdravend of heel spannend, maar wel heel herkenbaar.

In haar vorige boek ‘Een verre vriend’, heeft Rita een moeizame relatie met een militair met een oorlogstrauma. In ‘Late lente’ zet weduwe Liesbeth de rozenkwekerij van haar overleden man voort. ‘Tussen twee grenzen’ is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis die vlak voor WOII plaatsvond in een grensgebied in Limburg dat ook bij Duitsland heeft gehoord. ‘Twee zussen, drie levens’ gaat over twee zusjes, de een staat haar nier af aan de ander. In ‘Wintervlinder’ gaat Maja op zoek naar haar onafhankelijkheid. In ‘Zand en Zilver’ komen we meer te weten over de tennissport en zandsculpturen en last but not least, misschien ook wel mijn favoriet, ontstaat er in ‘Zwarte ogen, groene ogen’ een diepe liefde tussen een eenvoudige jongen en de dochter van de bovenmeester. 

In ‘Het gouden lint’ wint Marije meer dan een half miljoen euro’s in de Postcodeloterij. Het komt op het juiste moment, want ze zat met de handen in haar mooie haar. Ze was haar baan als serveerster in het eethuisje van haar ex-vriend kwijtgeraakt en ze wist het even niet meer. Met het geld wil ze iets goeds doen, maar er loeren aasgieren op haar, iedereen wil een graantje meepikken van haar rijkdom. Om niet meer herkent te worden op straat knipt ze haar haar af en worstelt met de vele keuzes die er zijn om haar nieuwe leven betekenis te geven. Een restaurant openen of een opleiding beginnen. Of, en dat is misschien iets dat echt bij haar past, een project in Afrika steunen, dat het voedselprobleem wil oplossen door de aanplant van wonderbomen, de zogenaamde Moringa oleifera. Langzaam maar zeker komt ze tot de juiste oplossing, mede doordat ze de ware liefde ontmoet en ze leert dat geld bezitten niet alles is om gelukkig te zijn. 

ME: Marleen, complimenten voor het prettig leesbare boek. Heeft weer wat slaapuurtjes gekost.