Het gouden lint

In februari 2020 rolde Het gouden lint bij Zomer & Keuning van de persen.

Het verhaal gaat over Marije, die van de ene op de andere dag steenrijk wordt, maar daarmee zijn haar problemen niet ineens opgelost. Ze krijgt er zelfs problemen bij.

Het boek heeft 226 pagina’s, een mooie harde kaft en een leeslint. ISBN 9789020537130. Het is ook beschikbaar als e-book en als Grote Letterboek

Kortom een fijne roman. (Biblion recensie)

Marije is 25 jaar en werkt in het restaurant van haar vriend. Maar hun relatie loopt op de klippen en ze verliest ook meteen haar baan. Ze heeft het moeilijk een nieuwe baan te vinden en de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dan blijkt het geluk toch aan haar kant te staan wanneer ze een mooie geldprijs wint. Maar maakt geld ook echt gelukkig? Marleen Schmitz (1952) schreef al meerdere romans, waaronder ‘Een verre vriend’ en ‘Late lente’. Het verhaal toont verschillende aspecten van het winnen van een groot bedrag. Zoals hoe mensen plots alles van je willen en verwachten. Maar ook dat geld niet elk probleem kan oplossen. Schmitz is erin geslaagd een geloofwaardig verhaal te brengen, waarin iedereen zich wel kan herkennen en dat je doet nadenken over hoe je eigen omgeving zou reageren. Verder is de verhaallijn boeiend doorheen het boek. De liefde, vriendschap, jaloezie en afgunst komen helder tot uiting. De schrijfstijl is eenvoudig en het verhaal leest vlot. Kortom een fijne roman. E.Y.

mijzelf en mijn boek gespot op de regionale tv

recensie Chicklit:

Het Gouden Lint is weer eens een echt goede (Nederlandse) chicklit. Marleen Schmitz heeft met dit boek alle elementen te pakken van een lekkere nonchalante pageturner. Marije is 25 en alles in haar leven gaat op dit moment compleet mis. Ze heeft ruzie met haar (ex)vriend Benno, verliest haar baan en ze weet niet hoe ze deze maand haar rekeningen moet betalen. Dan staat ineens miljoenenjacht voor de deur en wint ze een gigantisch geld bedrag.

Marije heeft geen idee wat ze met het grote bedrag moet doen, maar ze gaat er vanuit dat de meeste van haar problemen nu zijn opgelost. Alleen merkt ze al snel dat mensen haar anders bekijken en dingen van haar willen of verwachten. Ze probeert er zo goed mogelijk mee om te gaan, alleen staat dan haar boze ex voor de deur die een deel van het geld bedrag opeist. Marije vlucht weg van alle heisa en gaat naar een huisje op het platte land.

In Het Gouden Lint worden positieve ontwikkelingen steeds afgewisseld met dramatische events in het leven van Marije. Door de vlotte schrijfstijl van Marleen leest het boek lekker weg en gaat het niet snel vervelen.

Vervolgens gaat Marije met de geldprijs haar droom om een eigen restaurant te beginnen proberen waar te maken. Dit loopt helaas niet zo soepel als ze had verwacht, doordat de tussenpersoon haar het restaurant van haar ex vriend probeert te verkopen. Zo zie je maar dat geld niet altijd alles makkelijk maakt.

Je verwacht naar mate Het Gouden Lint vordert dat alles beter zal worden, maar dat blijft telkens maar de vraag.  Een goede chicklit bevat natuurlijk een heftige romance. Zo komt er onverwachts een andere gast, die het huisje ook had gehuurd op de boerderij. Marije weet niet wat ze van deze nieuwe gast moet vinden, maar al snel beginnen de kriebels voor deze man te komen. Door meerdere misverstanden kun je niet inschatten of ze daadwerkelijk haar gevoel achterna gaat.

Je komt er tijdens het lezen van dit boek vooral achter dat het winnen van een grote geldprijs niet zomaar al je problemen oplost. Doordat in het boek steeds alles nét niet goed uitpakt blijft het boek interessant en blijf je doorlezen. Ik zou Het Gouden Lint lekker meenemen op vakantie of lezen in de tuin. Geniet tijdens het lezen vooral van de heerlijke (romantische) dramatiek in dit boek.

H.L. zegt: Goed gelukt

Ik heb je boek in een keer uitgelezen. Met bewondering hoe je weer een nieuw gegeven tot een mooi verhaal weet neer te zetten. Maar ook je natuurbeschrijvingen en wat je over fotografie weet laten zien dat je je erin hebt verdiept. Als ik nu reclame van de postcodeloterij langs zie komen vraag ik me af of de mensen met hun vette cheque zo blij zullen blijven!! Het is je goed gelukt om weer te geven hoe die prijs het leven van Marije weet te ontwrichten.

M.E. zegt: Complimenten

Complimenten voor het prettig leesbare boek. Het heeft me weer wat slaapuurtjes gekost.

een leuk stukje in het blaadje van onze gemeente

Marjet Maks zegt in haar recensie op Hebban.nl : uit het leven gegrepen

Het gouden lint’ is de achtste roman van Marleen Schmitz die onlangs bij Z & K uitkwam en ook dit verhaal staat weer als een huis. Marleen heeft een prettige, vlotte schrijfstijl, haar verhalen gaan over gewone mensen, in wie haar lezers zich makkelijk kunnen herkennen. De conflicten en problemen die haar personages moeten oplossen of waar ze mee moeten leren leven, zijn niet hoogdravend of heel spannend, maar wel heel herkenbaar.

In haar vorige boek ‘Een verre vriend’, heeft Rita een moeizame relatie met een militair met een oorlogstrauma. In ‘Late lente’ zet weduwe Liesbeth de rozenkwekerij van haar overleden man voort. ‘Tussen twee grenzen’ is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis die vlak voor WOII plaatsvond in een grensgebied in Limburg dat ook bij Duitsland heeft gehoord. ‘Twee zussen, drie levens’ gaat over twee zusjes, de een staat haar nier af aan de ander. In ‘Wintervlinder’ gaat Maja op zoek naar haar onafhankelijkheid. In ‘Zand en Zilver’ komen we meer te weten over de tennissport en zandsculpturen en last but not least, misschien ook wel mijn favoriet, ontstaat er in ‘Zwarte ogen, groene ogen’ een diepe liefde tussen een eenvoudige jongen en de dochter van de bovenmeester. 

In ‘Het gouden lint’ wint Marije meer dan een half miljoen euro’s in de Postcodeloterij. Het komt op het juiste moment, want ze zat met de handen in haar mooie haar. Ze was haar baan als serveerster in het eethuisje van haar ex-vriend kwijtgeraakt en ze wist het even niet meer. Met het geld wil ze iets goeds doen, maar er loeren aasgieren op haar, iedereen wil een graantje meepikken van haar rijkdom. Om niet meer herkent te worden op straat knipt ze haar haar af en worstelt met de vele keuzes die er zijn om haar nieuwe leven betekenis te geven. Een restaurant openen of een opleiding beginnen. Of, en dat is misschien iets dat echt bij haar past, een project in Afrika steunen, dat het voedselprobleem wil oplossen door de aanplant van wonderbomen, de zogenaamde Moringa oleifera. Langzaam maar zeker komt ze tot de juiste oplossing, mede doordat ze de ware liefde ontmoet en ze leert dat geld bezitten niet alles is om gelukkig te zijn. 

Ramona zegt in haar recensie op Hebban: Leuk boek!

Allereerst moet ik bekennen dat ik het gouden leeslint een leuk detail vind bij dit boek genaamd; het gouden lint.

Het verhaal gaat vooral om Marije. Zij werkt bij haar vriend Benno in de zaak. Dit lijkt niet meer te werken en dus vertrekt ze. En vanaf dat moment staat haar leven op zijn kop. Ze wint een mooie prijs via het televisie programma ‘Miljoenenjacht’. Ze weet hierdoor even niet wat ze moet doen met haar leven en het geld. En daarbij krijgt ze ook te maken met mensen die niet het beste met haar voor hebben en haar alleen maar zien nu vanwege het geld. Ik vind het leuk gezocht van de schrijfster om dit te benoemen in het verhaal. Ik denk namelijk zeker dat er mensen zijn die anders met je omgaan als je zoveel geld wint.
Maar ook dat sommige niet weten wat ze met het geld moeten doen en het dus niet in een keer opmaken. De andere personages in het boek worden ook goed beschreven. Je maakt kennis met ze en je kunt je een goed beeld van ze maken.

Dit boek had ik snel uit, de vaart zat er lekker in. Er gebeuren veel dingen, waardoor je steeds verder wilt lezen om erachter te komen welke keuzes Marije maakt in dit verhaal. Leuke bijkomstigheid is het Limburg wat er in dit verhaal naar voren komt. Ik ben zelf van Limburg en kon me bij verschillende plaatsen zelf plaatsen.