Peper en zout

Het is maar iets onnozels, maar ik wil het er toch even over hebben. Om verwarring te voorkomen.

Het gaat over haar dat peper- en zoutkleurig is. Op zich is die omschrijving niet bijzonder of zeldzaam; in boeken kom je het wel vaker tegen. Ik stond er pas bij stil toen er in het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe boek een oudere heer met peper- en zoutkleurig haar opdook. Ik zag hem voor me, een beetje roos op de schouders van zijn versleten jasje, een beetje kaal en saai streperig beige-achtig haar. Maar is peper- en zoutkleurig haar wel licht bruin? Zout is wit, dat is duidelijk, maar peper?

Ik gebruik in de keuken gemalen witte peper. Waarom? Omdat ik dat als vanzelfsprekend van mijn moeder heb overgenomen. En waarschijnlijk gebruikt mijn man zwarte peper omdat zijn moeder dat deed. Is peperkleurig wit of zwart? Heeft mijn personage zwart haar met witte strepen? Of is hij toch blond met wit erin?

Ik zoek het op en leer dat er ook nog groene en rode peperkorrels bestaan. En dat Spaanse pepers en roze pepers geen echte pepers zijn. Maar op mijn vraag krijg ik geen duidelijk antwoord. Wikipedia vermeldt ook dat peper- en zoutkleurig haar, donker is met grijze strepen, of zwart met wit terwijl het volgens enkele kapper-websites blond haar is dat grijs wordt. En dat is precies wat ik ook dacht.

Voor de duidelijkheid, als ik het heb over peper- en zoutkleur, denk dan aan haar met witte en beige strepen. En saai.

Dit bericht is geplaatst in lezen en schrijven. Bookmark de permalink.