Ra… ra… dijs

Naast schrijven, lezen en sporten vind ik het ook leuk om te moes-tuinieren. Ik ga niet beweren dat ik groene vingers heb, maar ik leer elk jaar bij. De laatste jaren hebben steeds meer heesters en bloemen in onze achtertuin het veld moeten ruimen voor groenten. Sla staat broederlijk naast de blauwe druifjes en de viooltjes staan te bloeien bij de knoflook. Soms lukt een experiment zoals de massa’s aubergines die ik vorig jaar had, of de succesvolle augurkenteelt van eerverleden jaar, waarin ik voldoende had voor maar liefst zeven potjes zoetzuur! Daarentegen vielen de spruitjes enorm tegen. De stengels stonden de hele zomer in de weg en toen de spruitjes eindelijk geoogst konden worden, zaten ze vol luizen.

Geen experimenten in 2020, had ik me voorgenomen. Alleen maar easy-growing groenten. In potjes zaaide ik tomaten, courgettes, aubergines, augurken en pompoenen voor en stak er halve houten wasknijpers met een lettercode bij. Daarna zorgde ik voor voldoende licht, liefde, warmte en water. En ziedaar de eerste blaadjes kwamen voorspoedig op. Maar toen kwam de regen… en mijn slimme lettercode spoelde van de houtjes.

En dat was een probleem. Heb ik straks veertien pompoenplanten en geen enkele courgette? Of andersom? De blaadjes lijken wel erg veel op elkaar. Ik kon het niet met zekerheid zeggen en op de foto’s van internet durfde ik ook al niet te bouwen.

Ineens schoot me de reclame van de plantsnap-app te binnen. Tuurlijk, dé oplossing. Account aanmaken, wachtwoord bedenken, voorwaarden accepteren… fotootje maken en dan gaat plantsnap me vertellen of het een courgette of een pompoen is.

Wat denk je dat hij zegt: RADIJS.

En dat terwijl ik zeker weet dat het geen radijs is, want ik hou niet van radijs. Nu blijft me niets anders over dan afwachten.

Gelukkig komt de oplossing elke dag een stapje dichterbij.