Noorderlicht

Het

Noorder-

licht

Iedereen kent wel de mooie paarse en groene plaatjes die van de Aurora Borealis in tijdschriften en op internet te vinden zijn. Maar het échte Noorderlicht moet je zoeken in Scandinavië, in Lapland, boven de poolcirkel… of in IJsland. En dat laatste gingen we doen. Met het weer hadden we geluk, de sneeuwstorm was net uitgewoed en er was helder weer voorspeld. Winderig, koud, maar helder. De eerste voorwaarde voor het zien van het Noorderlicht was daarmee al vervuld. De tweede voorwaarde hing samen met de aanwezigheid van actieve zonnewinden. De voorspellingen daarvan waren niet zo gunstig, maar het kon allemaal nog ten goede keren. 

Warm aankleden was het advies. En dat deden we. Met een thermisch shirt, twee shirts met lange mouwen, een fleece-trui, een thermische lange legging, een spijkerbroek, skibroek, twee paar sokken, snowboots, een ski-jack, een bodywarmer, muts, hoofdband en sjaal, was ik bijna net zo breed als ik lang (kort) ben, maar ik was wel warm. De bus bracht ons van het sfeervol verlichte Reykjavik naar een uithoek op een schiereiland waar geen lichtvervuiling was. In het donker in de kou wachtten we op het Noorderlicht. Het was volle maan. Dat was niet zo gunstig. Kwestie van afwachten en geluk hebben. Terwijl we wachtten, vroor het dat het kraakte. We zagen de Grote Beer en de Poolster maar geen Noorderlicht. We wachtten verder. Er waren vallende sterren en eindelijk was daar ook het Noorderlicht. 

Hè? Het Noorderlicht? Ik zag geen Noorderlicht, ik zag geen spectaculaire groene en paarse lichtflitsen, ik zag wel een vage grijzige boog aan de donkere hemel, was dat het Noorderlicht? Ja, dat was het Noorderlicht voor vandaag, weliswaar miniem maar dat was toch echt het Noorderlicht. Maar dat spektakel dan? Tja, dat is zeldzaam, dat is als het winnen van een loterij. Maar bij elke loterij is er een troostprijs en die troostprijs heet hier: foto! Het is zo dat er op een goed gelukte foto meer te zien is dan met het blote oog wordt waargenomen. Een goede camera kan de tekortkomingen van het oog gedeeltelijk compenseren. Maar dan moet je weten hoe je met je fototoestel moet omgaan.

Het Noorderlicht, de aurora borealis, ik weet nog steeds niet of ik het gezien heb. Het was er wel, want ik heb het op de foto’s gezien van een paar mensen uit onze groep, maar mijn ogen hebben dat zo niet gezien. En mijn camera ook niet. 

met dank aan R. voor de foto’s

De camera van R, gelukkig wel.